Journal / Droppens återbrukade fasad: Från tävling till verklighet Mer information
Droppen är ett bostadshus på 13 våningar med en återbrukad fasad av rostfri plåt som nu tar form i Hyllie som en del av Embassy of Sharing - det vinnande förslaget i Malmö stads markanvisningstävling för kvarteret Härberget som Wingårdhs har utvecklat tillsammans med Granitor. Redan i tävlingsförslaget fanns en tydlig idé om en återbrukad fasad. Då var tanken att återanvända gamla bilplåtar, något som visade sig svårt att genomföra. Återbruk var en stark drivkraft för både byggnaden och hela områdets hållbarhetsprofil, så det var bara att leta efter nya lösningar. – Det som gör detta projekt extra intressant är just själva återbruksprocessen och den resan som har varit, säger Wanda Zubillaga, uppdragsledare på Wingårdhs i Malmö.
2020 initierades ett samarbete med Stena Recycling & Stena Stål. Till skillnad från betong så går stål och metaller att återvinna till nya produkter i en cirkulär process. Till en början inventerade Wingårdhs deras materialflöden för att på sikt även kunna samla in och lagra material för framtida återbruk. – Till slut landade vi i en återbrukad fasad av gamla uttjänta värmeväxlare. Det var en annorlunda designprocess där vi fick testa oss fram och utgå ifrån det som det fanns mest materialflöden av. Slutligen landade vi i en idé som utvecklades, förfinades och även testades i fullskala med gott resultat, berättar Wanda. Att materialet köptes in för ”skrotpriser” gjorde det givetvis ekonomiskt intressant för beställaren.
Hållbarhet bör vara en självklar och integrerad del av designprocessen för arkitekter såväl som för hela byggprocessens aktörer. Den gröna omställningen är vår tids största utmaning och innebär en total omvandling för hela branschen. Bygg- och fastighetssektorn står för en mycket stor del av Sveriges utsläpp. Om vi ska nå nationella och globala hållbarhetsmål är det avgörande med stora förändringar i hur vi tar oss an projekt. Att arbeta med redan befintliga materialresurser är ett av de mest effektiva verktygen som finns att tillgå.
Enligt Wanda Zubillaga är en viktig del av Wingårdhs hållbarhetsarbete att hjälpa beställare att göra hållbara val, även om hållbarhetsfokuset och därmed också lösningarna måste anpassas efter varje projekts unika förutsättningar. För varje projekt blir vi bättre och lär oss mer.
– Genom bygglovet kunde vi infria idén från tävlingsförslaget, eftersom vi skapade ett slags löfte till staden att leverera en återbrukad fasad. En lärdom från projektet Droppen är just hur nya samarbeten över branschgränserna är en nyckel för att klara utmaningarna med återbruk såsom garantier, lagerhållning och insamling av material
Fakta
Byggnadsår: 2023–pågående
Adress: -
Beställare: Granitor Properties AB
Entreprenör: Byggnadsfirman Otto Magnusson
Miljöcertifiering: -
BOA: 5456 kvm
BTA: 7683 kvm
För mer information och pressrelaterade frågor, kontakta Pål Ericksson på pal.ericksson@wingardhs.se