Journal / Nationalmuseum tilldelas Stenpriset Mer information
Stenpriset har delats ut sedan 1983 och genom åren har samtliga vinnare visat upp en stor bredd som speglar vilket fantastiskt och mångfacetterat material natursten är. Utmärkelsen som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund går varje år till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. 2018 gick Stenpriset till Wingårdhs och Wikerstål för moderniseringen av Nationalmuseum.
– Det ser redan ut som om ljusgårdarna och den nya stenen alltid har varit en del av museet, men för den återkommande museibesökaren är det förstås en stor skillnad, säger Kai Marklin ordförande Sveriges Stenindustriförbund.
Bland annat har 1 200 kalkstensblock bytts ut i fasaden och 3 000 kvadratmeter ny ljusgrå och gråbrun kalksten från Borghamn blivit golv och väggar i nya ljushallar och kapprum. Inför restaureringen återvände man till stenbrotten i Borghamn för att hitta motsvarande nyanser i den kalksten som fanns på plats när museet invigdes 1866.
– Vi förvaltar många kulturhistoriskt värdefulla byggnader där sten är en viktig del av både funktion och gestaltning, allt från Stockholms slott till Karlsborgs fästning. Därför är det värdefullt att kvaliteten i arbetet med sten i Nationalmuseum lyfts fram. Stenen har en betydelsefull roll i upplevelsen av byggnaden, både exteriört och interiört, säger Torun Hammar, projektansvarig på Statens Fastighetsverk.
Juryns motivering: Den ambitiösa moderniseringen av Nationalmuseum är ett paradexempel på stenens förmåga att lösa upp gränser mellan epoker och foga samman visioner för varje tid. Det är förnyelse med förankring i historien och ett samtida kliv in i framtiden där dörren alltid står öppen och varmt välkomnade.
För mer information eller pressrelaterade frågor, kontakta Pål Ericksson på pal.ericksson@wingardhs.se